Kommunikation i parforholdet

Kommunikation i parforholdet

Har I fokus på parforhold og kommunikation?

Mange par ønsker redskaber til kommunikation i parforholdet. Nogle par kender mange forskellige strategier til at være både gode lyttere og gode fortællere – også i parforholdet.

Parforhold og kommunikation er dog en ret kompleks størrelse

Forestil dig at du får en enorm værktøjskasse, der bliver godt og grundigt fyldt op med værktøjer som fx assertiv kommunikation, aktiv lytning og med alt det bedste fra parterapiens verden. Hvis værktøjskassen er tungere, end hvad dine arme kan bære, bringer du den ikke med dig. Og noget tyder på, at når vi er trigget – og hvem er bedre til at trigge os end vores partner – så har vores hjerne ikke adgang til den del, hvor alle de gode værktøjer ligger på hylderne.

Det er meget lidt sandsynligt, at vi vil benytte os af kommunikationsteknikker, når vi er følelsesmæssigt trigget.

I stedet for at træne strategier for kommunikation og parforhold må vi arbejde på at blive bedre til at holde kontakt og bevare forbindelsen til os selv og vores partner. Derfra opstår et ægte møde, hvor vi lytter og taler.

De fleste par har masser af kreative redskaber til kommunikation og kontakt, NÅR de er følelsesmæssigt tilstede. Derfor handler god kommunikation i parforholdet mere om tilstedeværelse end om teknik. Og parterapiens ”succes” er ikke afhængig af, hvad parret bringer til parterapien. Det drejer sig mere om parterapeutens evne til at skabe en god og bæredygtig kontakt. At give et trygt rum at være i og af parrets mulighed for at skabe samhørighed. Også ved uenigheder.

Bedre kommunikation i parforholdet

Når vi har fornemmelsen af en god kontakt, både til os selv og vores partner, så er vi også tilbøjelige til at sende tydeligere signaler og dermed en bedre chance for, at vores partner forstår os. Så hvis vi skal holde det helt enkelt, så er parterapeutens vigtigste opgave at hjælpe parret til at sende klare og tydelige signaler i et trygt rum.

Interesseret i at vide mere om kommunikation i parforholdet? Tag kontakt til Lone Algot Jeppesen

Læs mere om parterapi og kommunikation i parforholdet (åbner nyt vindue)